Bedriftskunder

Innskuddspensjon

Bedrifter med mer enn én ansatt er pålagt å spare til pensjon for sine ansatte. Gode pensjonsordninger er også et stadig viktigere ansattgode, samt et konkurransefortrinn for å tiltrekke seg de beste jobbkandidatene. Ta kontakt med oss, så vil en av våre bedriftsrådgivere bistå dere i å få full kontroll over pensjonen, pensjonssparingen og pensjonskostnadene.


Bli kunde

3 gode grunner til å samle pensjonsavtalen hos oss

Gunstige vilkår

Vi tilbyr noen av markedets beste betingelser, slik at bedriften din kan få mer ut av pensjonssparingen.

Personlig rådgivning

Ved å samle OTP-avtalen hos oss får både du og dine ansatte en kjent og trygg rådgiver. Vi er her for å gi gode råd – både nå og i fremtiden.

Enkle digitale løsninger

Med våre brukervennlige digitale verktøy, utviklet av Nordea Liv, blir det enkelt å administrere og følge opp pensjonsavtalen.

Pensjon fra første krone

Lovendring fra 1. januar 2022

Forslaget om innføring av pensjon fra første krone fra 2023 fikk et klart flertall ved forrige stortingsperiode. Endringen er nå fremskyndet, og innført allerede fra 1. januar 2022. Det er lagt opp til en overgangsperiode på et halvt år, og arbeidsgivere plikter å gjennomføre endringene fra nyttår frem til 1. juli.

Benytt Bedriftsdialogen!

Lovendringen vil gi de ansatte muligheter for høyere pensjon. Samtidig påvirkes pensjonskostnadene for mange arbeidsgivere. Dersom bedriften ønsker det, kan endringene gjøres i Bedriftsdialogen. Velg endre innskuddsplan under meny, og si ja til innskudd fra første krone.

Hva innebærer den nye lovendringen?

  • Minste sparesats på 2 prosent av lønn for obligatorisk tjenestepensjon opprettholdes
  • Mulighetene i dagens regelverk til å unnta lønn inntil 1 G fra pensjonsopptjening fjernes for bedrifter som er lovpålagt å ha en tjenestepensjonsordning for sine ansatte
  • Dagens mulighet til å unnta ansatte under 20 år, ansatte med lavere stillingsandel enn 20 prosent og sesongarbeidere opphører
  • Obligatorisk tjenestepensjon endres til å omfatte ansatte fra og med 13 års alder

 

Klikk her for å logge inn i Bedriftsdialogen.

For mer informasjon, besøk Nordea Liv sin nettside

Hva er innskuddspensjon og
obligatorisk tjenestepensjon?

Innskuddspensjon går ut på at bedriften betaler inn en bestemt sum hvert år til de ansattes pensjonskonto. Innbetalingene og avkastningen på pensjonskapitalen, utgjør den ansattes pensjon.

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er innskuddsordningens lovpålagte del.

Dersom bedriften plikter å ha tjenestepensjonsordning, skal alle arbeidstakere som har fylt 13 år, uavhengig av stillingsandel, meldes inn med virkning fra første arbeidsdag. Pensjonsordningen må senest opprettes innen seks måneder etter at plikten til å etablere en pensjonsordning inntrådte (kilde: Altinn) (*)

 

Videre er følgende lovpålagt:

  • Bedriften skal spare minimum 2 % av den ansattes bruttolønn, fra første lønnskrone til 12 G, til pensjon (*)
  • Pensjonsordningen skal inkludere et såkalt innskuddsfritak. Det er en forsikring som betyr at pensjonsleverandøren overtar sparingen hvis en ansatt blir arbeidsufør

Bedriften kan velge å tilby sine ansatte en bedre pensjonsordning enn det som er lovpålagt, ved å utvide sparesatsene:

  • Inntil 7 % av lønn opptil 12 G
  • I tillegg kan bedriften spare inntil 18,1 % av lønn mellom 7,1 G og 12 G

* Pensjon fra første krone er innført fra 1. januar 2022. Se mer detaljer rundt dette i eget avsnitt.

Nordea Liv

Vi har inngått et samarbeid med Nordea Liv om salg av innskuddspensjon til våre bedriftskunder. Nordea Liv er en del av Nordeakonsernet, og en stor aktør i markedet.

Hva vil det si å være pensjonskunde i Nordea?

Fem gode grunner til å ha bedriftens pensjonsavtale i Nordea:

  • Du og dine ansatte får tilgang til effektive digitale verktøy
  • Du får hjelp til å synliggjøre pensjon som et viktig ansattgode
  • Konkurransedyktig pris på pensjonsavtalen
  • Nordea Liv har over tid oppnådd god avkastning på sine mest populære investeringsprofiler tilpasset pensjonssparing.
  • Dette gir mer pensjon til de ansatte

Innskuddsfrihet ved uførhet

Innskuddspensjonsavtalen har innskuddsfritak. Det betyr at du slipper å betale innskuddene hvis en ansatt blir ufør. Nordea Liv tar over sparingen, så lenge inntektsevnen til den ansatte er nedsatt med 20 prosent eller mer, og han eller hun har vært sykmeldt i 12 måneder eller mer. Graden av uførhet avgjør størrelsen på fritaket.

Dekningen gjelder så lenge medlemmet er ufør, og kan maksimalt vare til den ansatte er 67 år.

 

Gi uførepensjon som ekstra sikkerhet

Hvis du vil gi de ansatte og deres familier ekstra sikkerhet kan du knytte tilleggsdekningen uførepensjon til avtalen.

Tilleggsdekninger som uføre- og ektefellepensjon gir de ansatte og deres familier ekstra sikkerhet. Disse dekningene er frivillige, men kan være med på å knytte den ansatte tettere til bedriften. 

Uførepensjon utbetales til den ansatte ved uførhet og kan utgjøre inntil:

  • 3 prosent av lønn inntil 12 G
  • Tillegg på 66 prosent av lønn mellom 6 og 12 G
  • Tillegg på 25 prosent av G, begrenset til 6 prosent av lønn

 

Uførepensjon utbetales fra inntektsevnen til den ansatte er nedsatt med 20 prosent eller mer, og han eller hun har vært sykmeldt i 12 måneder eller mer. Utbetalingen opphører ved 67 år. Det er mulig å inkludere barnetillegg.

Mer om de ulike investeringsprofilene

Hva er Aktiva Bedrift?

I Aktiva Bedrift investerer den ansatte i aktivt forvaltede fond. Det betyr at forvalterne jobber aktivt for å oppnå en høyest mulig avkastning i fondene. De følger markedet nøye. Målet er å oppnå høyest mulig avkastning over tid, ut fra fondets mandat og aksjeandel.

Den ansatte velge en aksjeandel på 10 %, 30 %, 50 %, 65 %, 80 % eller 100 %. Aksjeandelen vil være basert på den ansattes egen risikovilje og tidsperspektiv. 

Aktiva Bedrift følger strenge krav til miljø, sosiale og forretningsmessige forhold. 

Hva er Nordea Liv Bærekraft Valutasikret?

Med Nordea Liv Bærekraft Valutasikret kan den ansatte samle pensjonsmidlene sine i selskaper som har ekstra høyt fokus på miljø, sosiale- og forretningsetiske forhold. 

Selskapene som inngår i Nordea Liv Bærekraft Valutasikret er ekstra dyktige på å håndtere risiko relatert til “Economic Social Governance” (ESG). Det betyr at disse selskapene  jobber aktivt for å forbedre miljø, menneskerettigheter, arbeidsvilkår og forretningsetikk. 

Den ansatte kan velge en aksjeandel på 10 %, 30 %, 50 %, 65 %, 80 % eller 100 %. Aksjeandelen vil være basert på den ansattes egen risikovilje og tidsperspektiv. Nordea Liv Bærekraft Valutasikret investerer i aktivt forvaltede fond, og følger Nordeas markedssyn.

Hva er Nordea Liv Indeksforvaltning Valutasikret?

Med Nordea Liv Indeksforvaltning Valutasikret velger den ansatte en aksjeandel på 10 %, 30 %, 50 %, 65 %, 80 % eller 100 %. Aksjeandelen er basert på den ansattes egen risikovilje og tidsperspektiv. 

Nordea Liv Indeksforvaltning Valutasikret er en investeringsprofil som investerer i indeksnære fond. Indeksfond vil tilsvare den generelle utviklingen i fondets referanseindeks uten aktiv oppfølging. Denne måten å forvalte fondet på gjøres ofte av maskiner og kalles også passiv forvaltning. 

Redusering av aksjehandel før pensjonsalder

Når den ansatte nærmer seg pensjonsalder og utbetaling av pensjonen sin, reduserer vi gradvis aksjeandelen i pensjonssparingen. Dette skjer automatisk og kalles nedtrapping, og starter når den ansatte er 60 år. Målet er å sikre pensjonen, slik at den ikke blir utsatt for store svingninger i aksjemarkedet i årene rett før og mens den ansatte får utbetalt pensjon.

Den ansatte kan selv velge en annen alder (fra 55 til 90 år) som startpunkt for nedtrapping. Uavhengig av startpunkt vil nedtrappingen foregå over 15 år.

 

Tilpass alder for nedtrapping

Skal den ansatte starte utbetaling av pensjon vesentlig tidligere enn 67 år, anbefaler vi den ansatte å fremskynde nedtrappingen til rundt syv år før antatt pensjonsutbetaling. Dette endrer den ansatte selv enkelt i Persondialogen på nordealiv.no.